camping Plaiul Foii

Jurnal de cunoștințe #2 – Camp de toamnă 2021

În fiecare an se organizează campul de centru local al cercetașilor de la Sibiu. Cel mai recent camp de centru al lostru a fost toamna trecută.

Pe parcursul a 5 zile, copiii, tinerii și adulții s-au adunat în Plaiul Foii pentru a se bucura împreună de activitățile pregătite de lideri. Participanții au avut parte de activități, jocuri, povești, spectacol cu foc, cea mai bună mâncare la ceaun, drumeții și cele mai faine experiențe la focul de tabără.

În următoarele rânduri, vom descoperi împreună ce au făcut cercetașii în camp și ce au învățat.

Ziua I

După un drum lung cu trenul, de la Sibiu la Brașov, participanții și-au montat corturile și au mâncat, așteptând nerăbdători să înceapă jocurile.

Înainte să descriu ce s-a întâmplat, hai să vă spun cum merge treaba aici la cercetași. Pentru fiecare camp se alege o tematică, numită cadru simbolic. De ce facem asta? Pentru că noi învățăm, jucându-ne. Tu cum reții mai bine, citind și memorând teoria sau aplicând niște lucruri practice? Era o întrebare retorică, toată lumea știe că prin practică.
Cadrul simbolic este menit să introducă participanții într-o nouă lume, cu personaje, cu povești, cu lecții și cu aventuri; este menit să îi provoace să gândească diferit – poate ca un om de știință, ca un călător în timp, ca un animal sau ca un obiect.

Cadrul simbolic al campului nostru a fost Muntele Dramei Totale – inspirat din seria animată american-canadiană difuzată de canalele Cartoon Network și Teletoon, Insula Dramei Totale. Grupați în câte două echipe, cercetașii și-au dezvoltat atât spiritul competitiv, cât și abilitățile de lucru în echipă, fairplay, comunicare și strategie. Pe parcursul celor 5 zile, au avut de trecut probe fizice și intelectuale, pentru a câștiga marele premiu.

The Hive (stupul)

Prima probă s-a axat pe închegarea echipelor.

The Hive este un joc de societate, în care scopul este să înconjori regina adversarului, în timp ce te asiguri că regina ta este în siguranță. Este un joc de strategie, în care poți ajunge la victorie doar prin anticiparea mișcărilor adversarului și printr-un plan bine pus la punct. The Hive se află în topul jocurilor de strategie, cu multe nominalizări și câștigor a numeroase premii: 2003 International Games Award, 2006 Mensa Select, 2012 BoardGamer.ru – Rusia – Game of the year, 2014 Ludoteca Ideale Winner – Italia.

Pentru că jocul original este destul de mic, cele două echipe au primit piese… ceva mai mari.

Ziua s-a înceheiat cu un spectacol de foc, făcut de una din senioarele noastre, Miruna.

Ziua II

Pentru a începe ziua într-o manieră activă și energică, prima activitate a fost un joc de societate, în genul celor clasice, însă zarul a fost de mărimea unei cutii de carton (pentru că era o cutie de carton vopsită). Fiecare căsuță pe care nimereau pionii reprezenta o provocare, pe care cercetașii trebuiau să o îndeplinească pentru a trece mai departe.

Jocurile au fost menite să unească membrii patrulei, lucrul în echipă fiind esențial pentru a completa sarcinile.

Prim ajutor și căutare de victime

Pentru că cercetașii sunt cunoscuți ca fiind mereu prin munți, am considerat important includerea unui atelier de prim ajutor. Călin, unul din cei mai noi membri ai centrului nostru local, student la Biologie, și Maria, studentă la medicină, au fost coordonatorii acestei activități. Participanții au învățat noțiuni generale, dar care pot salva vieți.

Pe seară, s-a organizat o căutare de victime. Ce presupune acest lucru? Să zicem că esti în drumeție cu câțiva tovarăși și, dintr-o dată, observi că Horațiu, unul din prietenii voștri, a dispărut. Nu își amintește nimeni când a plecat de lângă grup. Primul lucru pe care îl faceți este să sunați la salvamont, dar… cine știe când vor ajunge salvatorii? Dacă Horațiu este rănit? Este necesar ca grupul să știe să facă un periaj, pentru a căuta victima. Călin și Maria au îndrumat cele două echipe în acest proces. În plus, după găsirea persoanei dispărute, cercetașii au trebuit să aplice primul ajutor, învățat la atelierul anterior.

Ziua III

În a treia zi a campului a fost nelipsitul hike, pe care toată lumea îl aștepta cu nerăndare. Traseul parcurs a pornit din Plaiul Foii, Zărnești, iar destinația finala a fost Refugiul Diana. Câțiva cercetași au dorit să meargă mai departe, pe vârful Padina Popii (2013m), așa că, însoțiți de două persoane majore, au ajuns unde și-au propus. Fără a mă lungi prea mult, vă las cu câteva imagini de pe traseu, pentru a vă delecta privirea cu peisajele României.

Ziua IV

Obosiți după drumeție, cercetașii au avut în ziua patru mai puține activități fizice și mai multe care să le pună la încercare mintea. În această zi, ne-am axact pe creativitate, emoțional și spiritual.

Mingea de la A la B

Cele două echipe aveau ca sarcină să ducă o minge de ping-pong din punctul A, care era suprafața unei mese, în puncul B, adică în interiorul unei eșarfe așezate la nivelul solului. Pe parcursul zilelor anterioare, ambele patrule au strâns puncte pe activități, care s-au materializat în monede de schimb pentru cumpărarea materialelor necesare construrii mecanismului care să mute mingea. În magazinul de obiecte pentru cercetași am pus la dispoziție carton, skotch, sfoară, paie, creioane, cutii, elastice și multe alte lucruri.

Pentru acest concurs, juriul, format din membrii organizării, a punctat creativitatea, funcționalitatea, munca în echipă și originalitatea.

Podul

Pentru activitatea următoare, cele două echipe au devenit societăți. Fiecare societate avea propriile reguli, convingeri și obiceiuri. Fără a ști una de regulile celeilalte, cercetașii au trebuit, împreună, să construiască un pod. Totul decurgea normal, până când, dintr-o dată, una din cele două patrule începea să danseze; apoi cealaltă strica părți din pod; după care fetele dintr-o echipă se închinau și pupau materialele cu care era constuit podul; și când credeai că totul se termină, cealaltă societate mai făcea vreo năzdrăvănie fără sens.

Toată lumea era confuză, pentru că, în timpul jocului, participanții nu știau ca au reguli diferite, iar să vorbească nu aveau voie. Așa că au fost nevoiți să termine podul, fiind confuzi și încercând să înțeleaga un grup de oameni care fac acțiuni neînțelese.

Exact pe acest lucru s-a axat activitatea, pe diferențele culturale și religioase. La final, când și-au dat seama ce s-a întâmplat de fapt și ce însemnau acțiunile fiecărei societăți, a urmat o discuție, alături de lideri, prin care am conștientizat împreună, că ne aflăm într-o societate în care nu putem fi toți la fel. Cercetașii au povestit experiențele trăite de ei, am venit împreună cu soluții pentru combaterea inegalității și am decis de comun acord că trebuie să respectăm tradițiile, cultura și religia celorlalți, indiferent de naționalitate, rasă sau sex – chiar dacă nouă ni se pare ciudat și nu înțelegem, exact ca în jocul cu podul.

Jenga spiritual

După ce am mâncat o mămăliguță bună la ceaun, ne-am așezat într-un cerc, în jurul unui turn făcut din piese dreptunghiulare de lemn, Jenga. Ce era diferit la acest joc, față de cel clasic, erau chiar piesele. Fiecare participant a avut ocazia să scrie pe o bucată de lemn o problemă cu care se confruntă, cu care s-a confruntat sau pe care doar a auzit-o la prieteni sau familie.

Apoi, pe rând, fiecare a mers să extragă o piesă din turn. A citit ce era scris pe piesa scoasă, după care, împreună, am dezbătut acel subiect – Cine sunt eu?, Nu mai am încredere în nimeni, Sunt prea sensibil, Nu mă simt acceptat, Cum fac față bullying-ului etc.

Am povestit experiențe, am dat sfaturi, i-am ascultat pe cei din jur și ne-am deschis în fața unor persoane în care am simțit că putem avea încredere. Activitatea era programată pentru o oră, însă nu a mai ținut nimeni cont. Am stat la povești până s-a lăsat frigul. Atât copiii, cât și adulții au avut ceva de învățat unii de la alții. Ne-am simțit bine.

Ziua V

A sosit și ultima zi. Ne-am strâns corturile și ne-am luat rămas bun de la Plaiul Foii. În aer se simțea o dorință puternică de a mai rămâne, măcar o zi. Ne-am îmbarcat în tren și am pornit spre casă, cu amintiri plăcute și nelipsita voie bună.


Bineînțeles că nu am putut descrie toate jocurile și activitățile care au umplut 5 zile de distracție, dar sper că, după ce ați citit, aveți o idee despre ce s-a întâmplat. Consider că din toate jocurile cercetășești ai ceva de învățat, de aceea am și început această serie. Dacă nu ați citit primul articol din Jurnal de cunoștințe, vă invit să aruncați un ochi aici: Activități cu cercetașii.

Activitățile s-au desfășurat conform restricților pentru Covid-19.

Gata oricând!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *