grup de cercetași

Cetatea Roșie. Cine suntem noi?

Despre noi

Centrul local „Cetatea Roșie” este un grup de cercetași care își desfășoară activitatea în Sibiu. Practic, este una din multele sucursale ale Organizației Naționale „Cercetașii României”, care face parte din World Organization of Scouts Movement (Organizația Mondială a Mișcării de Cercetași), cea mai mare mișcare de tineret din lume.

Destul cu detaliile tehnice. Să vă spun o poveste.

A fost odata ca niciodată…

Acum mult, mult timp  – mai exact în anul 2012  – două tinere pline de entuziasm s-au gândit că este vremea pentru o schimbare în comunitatea lor. Au stat și s-au gândit ce ar putea face. Să planteze copaci? Nu, ar avea nevoie de bani pentru asta. Ele erau doar două fete, cine le-ar băga în seamă? Să adune gunoaiele din parc? Cu ce folos? Oricum oamenii vor arunca altele, iar ele sunt doar două. Pe deasupra, mai au și școală, și teme și activități extra. Cine are timp să stea toată ziua în parc? În final, și-au dat seama că singure nu pot face prea multe. Erau aproape de a renunța la idee și să își vadă fiecare de treaba ei.

Într-o zi, cele două tinere au aflat de cercetași. Cercetașii puteau să planteze copaci, să faca acțiuni de ecologizare și chiar mai multe. Organizau festivaluri, evenimente, activități cu copiii și stagii de formare pentru adulți. Cum reușeau să facă asta? Fetele și-au răspuns imediat la întrebare: „Sunt mulți!”. Astfel, Andreea și Diana au decis că doresc să facă și ele parte din aceasta comunitate, așa că au înființat ce astăzi cunoaștem sub numele de „Cetatea Roșie”.

De ce „Cetatea Roșie”?

„Cercetaşul îşi iubeşte patria sa, România, şi pune interesele ţării şi colectivităţii deasupra celor personale.”

Ce ai citit mai sus este prima lege a cercetașului. Pe scurt, cercetașul este patriot. Din acest motiv, centrul nostru local poartă numele pe care Sibiu l-am primit de la tătari in 1241, datorită fortificației militare din acea perioadă. Un lucru cu care ne mândrim! Eram cei mai tari! Deveniserăm una din cele mai importante cetăți din Ardeal în Perioada Medievală.

Istoria noastră este prețioasă. Vrem să o menținem vie.

Iubiți-vă bătrânii.

Activitate. Ce fac cercetașii din Sibiu?

Activități cu și pentru cercetași.

Nu suntem exclusiviști, însă avem si activități pregătite doar pentru cercetași. De la întâlnirile săptămânale, până la tabere (numite campuri) locale, regionale, naționale sau chiar mondiale. În acest context, copiii și tinerii se dezvoltă prin jocuri, socializează, lasă deoparte telefoanele de care abia se pot dezlipi, se relaxează și învață.

Activități pentru comunitate

Mai știți povestea de la început? De ce au vrut cele două tinere să înființeze acest centru local? Pentru comunitate. Acesta a fost scopul inițial și, chiar dacă a fost cu mult, mult timp în urmă, cercetașii din Sibiu nu au uitat.

Festivalul Luminii

Ordinul Cadoului Fermecat

Am plantat și copaci!

Proiectul de inițiere în cercetășie

Game like a Scout


Acestea au fost câteva din activitățile pe care le-am făcut de-a lungul anilor pentru comunitate. Bineînțeles că nu ne oprim aici! Pentru a nu rata nimic din ce facem, ne puteți urmări pe rețelele de socializare.

Gata oricând!

2 thoughts on “Cetatea Roșie. Cine suntem noi?”

  1. Pingback: Jurnal de cunoștințe #1 - Activități cu cercetașii - Sibiu

  2. Pingback: Jurnal de cunoștințe #2 - Camp de toamnă 2021 - Sibiu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *